back to start   

Kontakt

Ulrika Calmegård

Hjälmaresund Lövåsen

643 96  JULITA

070-202 93 02

calmegard@hotmail.com

Presentation av kennel Calmigos:

Kennelnamnet Calmigos är en mix av vårt efternamn och det spanska ordet amigos (=vänner). Vi bedriver uppfödning i liten skala i hemmiljö. Vår första kull föddes i januari, 2007 och vår tanke är att föda upp 1-2 kullar per år. Vårt avelsmål är att föda upp sunda, rastypiska perros med ett trevligt temperament. Särskild betoning lägger vi vid god hälsa hos våra avelsdjur och att vi bibehåller perron som den lättlärda, glada och anpassningsbara ras den ska vara. Vi följer SKK:s regler och vi tycker det är jätteviktigt att ha god kontakt med våra valpköpare både för att kunna stödja men också för att kunna utvärdera våra kullar noga.

Vår familj består av Ulrika och Per och utflugna barnen Elina och Douglas. Hemma har vi endast två hundar men vi har ett antal tikar och hanar utplacerade hos fodervärdar. Våra foderhundar(framförallt tikarna) bor hos oss ibland för att känna sig hemma i vår familj. Vi har ett nära och positivt samarbete med våra fodervärdar!

Vi tränar mest agility, rallylydnad, uppletande, och lite spår med våra hundar. Tyvärr är vi inga tävlingsmänniskor men vi lägger ner mycket tid på våra hundar och tränar med glädje! Någon utställning blir det också ibland för att försöka få en objektiv syn på våra hundar och vår avkomma. Men inte heller utställning är någon passion hos oss. Vi tycker om att vara ute i skog och mark. 

Ulrika har ett ett mycket stort intresse av avelsarbete och har tidigare fött upp katter och olika smådjur. Intresset väcktes tidigt då hon redan som barn fått insikt i avel med många olika djur på bondgård. Per har vuxit upp med hundar av rasen Collie. Hela familjen är mycket djur- och naturintresserade. Ulrika har gått hunduppfödarutbildning i SKK:s regi och är i perioder engagerad i perroklubbens styrelse.

 

Varför Perro de Agua Español?

Vi ville ha en ras som är mellanstor, arbetsvillig, lättlärd, pigg, glad och snäll. En hund som man lätt kan ta med sig i skog och mark där den klarar sig bra i all terräng och som inte fäller hår men inte heller kräver en massa pälsvård. Vi trodde inte att vår "önskehund" fanns men av en slump hittade vi perron på Internet. Att rasen också är otroligt söt gjorde ju inte saken sämre! Sedan var det bara att läsa på, ringa uppfödare och åka på utställningar. 2004 fick vi möjlighet att köpa vår första perrovalp och nu kan vi bara säga att perron blev verkligen önskehunden som vi inte trodde fanns!

Moya,vår stamtik:

Chanto, vår första egenuppfödda avelshane:

Dita, början på vår andra tiklinje:

Ella, från C-kullen, som har flest arbetstitlar av våra avkommor:

LP1, RDLN, RDLF Calmigos Caramella

Zigge, från D-kullen, som har flest utställningstitlar av våra avkommor:

SEUCH, DK UCH Calmigos Diablo

Vår första export:

DEUCH Calmigos Emilio

Varför Bichon Havanais? Vi letade efter en lite mindre ras som kunde passa mer som sällskapshund. Samtidigt var det viktigt att även denna ras var allergivänlig pigg, och lättlärd. 2015 blev vi delägare av vår första Bichon Havanais och det ska bli spännande att engagera sig i ytterligare en ras.

 

Kennelberättelse

När vi fick upp ögonen för rasen var det minst ett års väntelista hos svenska uppfödare  för att få en valp. Därför letade vi i Europa och importerade vår första tik, Moya, från Nederländerna sommaren 2004. Moya är vår stamtik. Hon är mamma till vår första kull och mormor/farmor till många av våra avelshundar. 

Två år senare importerade vi vår andra tik, Mira, även hon från Nederländerna. Tyvärr visade hon sig ha höftledsdysplasi och kunde inte användas i vårt avelsarbete. Däremot bor hon fortfarande kvar hos oss.

Efter vår första kull, C-kullen 2007, placerade vi den enda hanen, Chanto, och en tik, Chanja, hos fodervärdar som eventuella framtida avelshundar. Föräldrar till kullen var Moya Fehaér Masco och Tussbergets Okey. Kullen var otroligt livlig och vild! Totalt orädda och klättriga!

2007 var det dags för lilla Dita (Zorrazo Perdita) att komma till Sverige från Finland. Eftersom vi arbetar mycket och känner att vi bara har tid att jobba med två hundar bor även hon hos fodervärd. Tanken med importen av Dita var att få två tiklinjer som vi senare kan kombinera med varandra.

Inför planerna för nästa kull med Moya testade vi henne mot nedsatt sköldkörtelfunktion eftersom hanhundsägaren i Finland krävde detta. Döm om vår förvåning när Moya visade positivt resultat på TgAA vilket man sa skulle tyda på att hon troligtvis skulle utveckla sjukdomen thyroidea senare i livet. Kullen som planerats till våren 2008 ställdes då in. Men när vi sedan tog om provet på Moya 2010 så var alla värden jättefina och vid 10 års ålder visar hon inga tecken på nedsatt sköldkörtelfunktion(?!!)

Efter att ha utvärderat vår första kull kunde vi konstatera att det blev en mycket "spretig" kull både när det gäller exteriör och mentalitet. En del är små och en del stora, en del är mindre sociala men en del är mycket sociala. I det stora hela är vi dock jättenöjda med kullen. Så gott som alla har fått 1:a(excellent) i kvalitet på officiell utställning, en har titeln LP1 och RDLN, en har titeln SEVCH och en samlar pinnar i agility. Två stycken är mentalbeskrivna med 1:a på skott och 3 stycken är SoR-Godkända. Hälsomässigt har kullen varit mycket frisk bortsett från en valp med HD. Alla C-valpar har behållt sin svarta färg mycket bra! Vi har avlat vidare på tre av tikarna i kullen och Chanto har lånats ut till flera tikar i Sverige. Ytterligare en tik ur kullen var avelstik hos en annan uppfödare innan hon tyvärr gick bort alldeles för tidigt i en olycka.

Både Chanja och Chanto gick igenom alla hälsotest och vi lånade ut Chanto till kennel Aberlours där 5 mycket jämna och kraftiga valpar föddes i januari 2009. Från den kullen fick vi en parningsvalp, Molina (Zoya), som vi placerade hos fodervärd. Mamma till kullen var Aqualines Jarabella.

När det var dags att para Chanja letade vi länge för att hitta en hane som vi tyckte vägde upp de exteriöra och mentala egenskaper vi tyckte minst om i vår C-kull och som kompletterade Chanja på bästa sätt. Viktigt var också att hålla fast vid god HD-status. Vi tyckte att vi fann det mesta av allt detta i Hund's Le-Claro och vår andra kull, D-kullen, föddes i juni 2009. De båda tikarna ur kullen, Dolly och Dina, fick stanna i kenneln som foderhundar. D-kullen var mycket lugnare än C-kullen.

Efter att ha utvärderat vår andra kull (D-kullen) med frågor, träffar och MH-beskrivning mm så visade det sig vara en mycket jämnare kull än C-kullen, både exteriört och mentalt. Exteriört är de kraftigt byggda och åt det lite större hållet. Kullen har alla känd mentalstatus, 5 av 6 med etta på skott. Hälsomässigt är de mycket friska (förutom en D-höft även i denna kull) och de är medelsociala. En har titeln LP1 och har tagit flera pinnar i agility. Tre är utställda officiellt, en är svenskt och danskt utställningchampion och de andra har fått very good och good. En är Sor-Godkänd. Kullen är genom föräldrarna prcd-PRA clear. Diablo (Zigge) har gått i avel. Dina är för övrigt TV-kändis i barnprogrammet Bolibompa. Färgmässigt har denna kull inte alls behållt det kolsvarta som övriga kullar vi fått. Tyvärr visade sig en hane vara osäker ihop med familjens barn och eftersom man inte kom tillrätta med detta beteende så är han tyvärr avlivad. Dina visade sig ha en liten prick av katarakt på ögat och eftersom inte veterinären kunde säga om detta är en ärftlig variant eller inte så valde vi att inte avla på henne. Dolly parades 2012 men gick tyvärr tom och sedan blev det inget lämpligt tillfälle för henne att få någon kull innan hon blev 5 år, och vårt fodervärdskontrakt löpte ut.

Vid årsskiftet 09/10 lånades Chanto ut till en norskfödd tik, Lene, och blev denna gång pappa till två fina tikvalpar som båda sparades av den uppfödaren. Den ena tiken är svenskt utställningschampion och har gått i avel.

Vår tredje kull föddes i mars, 2010. Mamma denna gång var vår finskimport Zorrazo Perdita (Dita) som vi parat med spanskimporterade Rotti La Teinada. 7 fina valpar föddes och ur den kullen sparade vi två tikar hos fodervärdar; Enya, som fick bo med Biggan och sin mamma Dita och så Edilia som bor i Eskilstuna. Inavelskoifficienten var 0 % i denna kombination. Edilia drabbades tyvärr av en tidig pyometra (livmodersinflammation) och föll då ur vårt avelsprogram. E-kullen var lika livlig som C-kullen om inte ännu "värre"! Det är nog den kull som har "bråkat" mest av våra kullar. 4 av dessa sju valpar genomgick vid 1,5 års ålder mentalbeskrivning med mycket trevligt resultat. Hälsomässigt har även denna kull varit väldigt friska med undantag för Edilia som haft otur med både det ena och det andra. Fyra av valparna ställs ut regelbundet med mycket gott resultat; en är tyskt utställningchampion och en är svenskt utställningschampion. En är certifierad kantarellhund och en tävlar i agility och lydnad. En är Sor-godkänd. Kullen har blivit lite spretig med vissa väldigt sociala individer och vissa lite mer reserverade. Utseendemässigt är de ganska lika åt det lite mindre, nättare hållet med undantag för Emilio (som exporterats till Tyskland) som är ganska stor. Emilio är pappa till många fina valpar i Tyskland, Holland och Belgien.

Under 2010 fick vi även möjlighet att låna in en av våra absoluta favorittikar från vår första kull, Carmenzita, i vår avel. Även här gjorde vi en nollprocentig inavelsparning när vi till henne använde finskfödde Concurrido FamosoFinlandés som bor i Tyskland. I denna kull föddes endast två hanar. F-killarna var mycket coola i valplådan men det blir lite orättvist att jämföra när det endast var två valpar.

Vid årsskiftet 10/11 var det dags igen för Chanto att lånas ut, denna gång till LaSirenitas Lunaria (Nessie). Resultatet blev 5 mycket vackert tecknade valpar.

Eftersom Moya inte alls fått nedsatt sköldkörtelfunkton utan hade jättefina värden vid 6,5 års ålder parade vi henne med samma hane som till vår f-kull. Tyvärr fick Moya och Mikka, som hanen kallas, inte till någon sk "hängning" vid parningen och Moya gick tom.

Chanto lånades ut igen och fick i augusti, 2011 fem tikvalpar i kennel Perro Rizados.

Vi hade länge funderat på att köpa in en eller två hanhundar till kenneln men det hade inte känts rätt med någon av de spanska valpar vi tittat på. När så LaSirenitas kennel i Smedjebacken föreslog att byta valp med oss så nappade vi direkt eftersom vi kikat mycket på deras fina A-kull. LaSirentas Aquarius flyttade till fodervärd i januari och fick tilltalsnamnet Nicke. Och i februari 2011 föddes en spännande kull hos Marita (Kennel Ramita de Palma) i Göteborg. Från den kullen fick vi köpa söte Juan Sancho som flyttade till fodervärd i Stockholm. Båda herrarna utvecklades mycket fint och Sancho lånades ut i avel till kennel Solhem i september, 2013  och Tussbergets kennel i november 2013. I Solhems kull föddes 7 valpar och vi tog lilla Buz (Solhems Bouza do Rei) som parningsvalp och placerade henne hos fodervärd. Tussberget fick 8 fina valpar efter Sancho. Nicke visade sig bli en mycket vacker och trevlig hane som erövrat både svenskt och danskt utställningschampionat. Planer gjordes för olika tikar som han skulle få para men han blev sjuk i borrelia och anaplasma under 2014 och efter månader av smärta i leder visade det sig att han även utvecklat en immunmedierad sjukdom. Mycket ledsna var vi för att behöva utesluta honom från avel.

Calmigos G-kull föddes 24 oktober, 2011 efter Aberlours Molina (Zoya) och Rasta Manana Alfons. 2 tikar och 5 hanar som från början var väldigt jämna förutom en minsting. Men vid leverans hade de vuxit ifrån varandra på olika sätt och kändes istället väldigt olika utseendemässigt. Kullen var förhållandevis lugn och cool under sina 8 första veckor. Ur denna kull sparades ingen valp eftersom vi har rätt till två kullar på Zoya.  En hanvalp ur G-kullen flyttade till Åland och en tikvalp gick till kennel LaSirenitas. Utmärkande för G-kullen verkar vara deras coola och sociala sätt. Möjligtvis är en något mer reserverad. Kullen har blivit ganska stor också. Hanarna är alla runt 50 cm i mankhöjd. Ägarna till denna kull är nog de som "syns" allra minst på träffar och i tävlingssammanhang. Men alla är nöjda med sina hundar som familjehundar. Franco som bor på Åland är utställd med fina resultat och tävlar även i andra hundsporter. Han är också den enda i kullen som är mentalbeskriven.

Våren 2012 fick vi möjlighet att låna in ännu en tik från vår första kull, Chica. Eftersom vi inte fick några fler valpar än en kull efter vår fina Moya så är vi glada att kunna fortsätta på Moyas linjer genom hennes döttrar istället. Chica fick 6 väldigt jämna och fina valpar med Eyeball's Qing to the Palma (Uffe). En ganska lugn och sansad kull men ljudlig :-) Vi sparade en tikvalp hos fodervärd, Hildana som kallas Nilla. Kullen ser vid ca 1 års ålder ut att utvecklas jättefint! Dock har valparna blivit lite större än förväntat. Hanarna ligger runt 50 cm. Tikarna ca 44 cm. Kolsvarta är alla dock. Hanarna i denna kull är mycket sociala och tikarna är aningen mer reserverade men mycket trevliga! Tre stycken i kullen är mentalbeskrivna antingen med MH eller BPH och en tik är diplomerad specialsökshund. 5 av 6 är utställda med mycket fint resultat.

Samtidigt som H-kullen levererades köpte vi in en ny tikvalp från Tussbergets kennel. Lilla Trassla bor hos fodervärd i Eskilstuna. Vi får se om allt går bra så hon får en kull valpar i Calmigos när den tiden är mogen.

Vår I-kull föddes 28 februari, 2013. Vi fick återigen chans att låna in fina Carmenzita för en kull valpar. Pappa var Perro Rizados Armando (Peppar). Tyvärr överlevde bara en av fyra valpar i den kullen, men lilla Indra(Mercy) är helt bedårande!

J-kullen (Dita+Torres)och K-kullen(Zoya+Cosmo) föddes båda i maj, 2013. Två jämna och fina kullar på 8 valpar i vardera. J-kullen var ganska rymningsbenägna och ljudliga. Även Ditas första kull var väldigt försigkomna och tidiga i motorik mm. K-kullen var ganska lik Zoyas första kull i temperamentet; ganska lugna. En del individer hade dålig behåring på nospartiet men detta märks inte av i vuxen ålder. Det blir spännande att följa dessa två kullar som båda i stort sett verkar väldigt framåt och sociala. Från J-kullen valde vi att samarbeta med kennel Aberlours och delar på avelrätten i lille Julio(Gunnar). Och från K-kullen sparade vi lilla Kiwi(Doris) på halvfoderavtal. Vid 1,5 års ålder har 6 av 8 i J-kullen mentalbeskrivits antingen genom MH eller BPH och 3 st i K-kullen har MH-beskrivits. Alla med trevligt resultat. Det är flitiga utställare i J-kullen där 7 av 8 ställts ut med fina resultat. I K-kullen är det fyra av åtta som har intresse för uställning. Det har gått strålande för exporterade Kayla(Calma) som är tyskt juniorchampion och har titeln European Winner-14. Hon har även fått sin avelslicens i Tyskland. I K-kullen har de flesta fått helt fantastiska pälsar!

Våren, 2014 föddes 4 valpar av Enya och pappa var vår inköpte hane Sancho (Ramita de Palma Juan Sancho). Ett mycket trevligt gäng valpar där vi sparade härlige Lorenzo på foder.

Hösten, 2014 fick vi chans att hyra in Zoya för en kull till. Vi är så nöjda med Zoyas tidigare avkommor så det var väldigt uppskattat att vi fick möjlighet till detta. Tyvärr blev det bara 2 valpar denna gång men roligt var att dotter Elina äger lilla Mitzie och Zoyas mattes föräldrar köpte Morriz :-)

Vi importerade även en ny hanvalp till kenneln under hösten. Lille Svipp (Siempre Alegre Besito) bor hos fodervärdar i Örebrotrakten. Vi hoppas att han blir ett bra tillskott i vår avel så småningom.

Under 2016 hoppas vi kunna ta en kull till på Enya och även på Nilla från vår H-kull och /eller Doris från vår K-kull.

 

Målbeskrivning 2012:

Utifrån sammanställningen på resultatsidan vill vi sätta upp mål för Calmigos avel för de nästkommande 5 åren.

Mål 1: Att fortsätta i liten skala med 1- 2 kullar per år.

Mål 2: Att fortsätta försöka få alla valpköpare att röntga höfterna på sina hundar.

Höftledsdysplasi är lurigt, trots att vi nästan bara avlat på A-höftade individer (någon B) har vi fått 2 valpar med HD grad C och 3 valpar med HD grad D och detta i olika kullar.  HD är ju inte enbart ärftligt utan påverkas även av andra faktorer men...

Mål 3:  blir att ta större hänsyn till syskon och övriga släktingars HD-resultat vid val av föräldradjur.

Navelbråck är visst vanligt hos hund men inte så trevligt. Trots att vi endast haft små navelbråck som inte behövts åtgärdas med operation så blir...

Mål 4: att inte para två individer som båda har syskon med navelbråck. Ibland kan det vara svårt att få fram den informationen men det är ett mål att försöka i alla fall.

Mål 5: Att verka för att fler valpköpare får möjlighet att SoR-godkänna sina hundar.

Mål 6: Att fortsätta ha valpträffar/kennelträffar och där ge tillfälle att prova på olika hundsporter.

Mål 7: Att fortsätta försöka få de flesta av våra valpköpare att mentalbeskriva sina hundar, helst vid 1-1,5 års ålder.

Mål 8: Att fortsätta ha god kontakt med alla valpköpare och utvärdera noga så man vet om ens avkommor fungerar väl i sina familjer och i samhället

Mål 9: Att i avelsarbetet försöka styra så våra kullars snitt på mentalbeskrivningen får lägst värdet 3 på socialitet, nyfikenhet/orädsla och lekfullhet och högst värdet 2 på aggressivitet.

Vi ser gärna ännu högre värde än 3 på ovan nämnda egenskaper
Så här ser Chantos och Enyas MH ut. Två MH vi känner oss jättenöjda med:

                        

Jaktintresse känns ganska orelevant eftersom det inte verkar stämma med verklig jaktinstinkt utan detta moment kanske mer mäter lekfullhet.

Mål 10: Att fortsätta hålla hög standard exteriört för att våra avkommor ska få sunda rörelser och kunna erhålla excellent på utställning.


Det får räcka med 10 mål. Att valpköpare tävlar och samlar titlar ser vi som en bonus. Jättekul!

Det var nog mest för mig själv som jag skrev ner detta, men kanske roar det någon att läsa :-)

 

back to start